Ekonomiczna patelnia LA LYONNAISE wytwarzana ze stali niebieskiej o grubości 1,5 mm. Stal niebieska zagwarantuje niezwykle prędkie nagrzewanie się patelni. Wysokie, zaokrąglone ścianki. Zgrzewany płaski uchwyt.
Patelnia znakomicie pasuje do smażenia. Dzięki stalowej patelni smażone mięso natychmiast karmelizuje się na zewnątrz i pozostaje soczyste wewnątrz. Patelnia przypasowana jest do wszelkich typów płyt grzewczych, z wyjątkiem indukcyjnych.
Patelnia po pewnym czasie staje się zupełnie czarna, co oznacza, iż wytworzyła się w niej warstwa węglowej patyny odpowiedzialna za nieprzywieranie do patelni smażonych produktów. Jeżeli na patelni pojawi się rdzawy nalot, należy zetrzeć go szczotką.
Hartowanie: najkorzystniejsza stalowa patelnia to taka, która była zahartowana i która poczerniała po kilkakrotnym użyciu. Zmiana koloru stali jest normalną reakcją stali na kontakt z wysoką temperaturą.
Przed pierwszym zastosowaniem: Zalej patelnię cienką powłoką oleju. Smaż olej aż do pojawienia się dymu. Następnie ściągnij patelnię z ognia i wytrzyj ją papierowym ręcznikiem.
Czyszczenie po każdym użyciu:
Myj patelnię w gorącej wodzie. Nie namaczaj zbyt długo, nie używaj zbyt ostrej ściereczki.
Wypłucz i wytrzyj do sucha.
Nasmaruj patelnię kilkoma kroplami oleju przed odłożeniem jej na półkę.
Nie myj patelni w zmywarce.
Uwaga:
Patelni ze stali niebieskiej nie należy myć w zmywarkach!