Patelnia grillowa prostokątna CARBONE PLUS produkcji de BUYER stworzona z wysokiej jakości stali węglowej o grubości 2,5 mm. Towar przystosowany jest do wszystkich typów płyt grzejnych, w tym także indukcyjnych. Patelnia nieprzeciętnie przewodzi ciepło i służy do przygotowywania zdrowego jedzenia - bez tłuszczu uzyskasz delikatne, grillowane mięso.
Stalowa patelnia po pewnym czasie staje się zupełnie czarna, co oznacza, iż wytworzyła się w niej warstwa węglowej patyny odpowiedzialna za nieprzywieranie do patelni smażonych produktów.
Hartowanie: najlepsza stalowa patelnia to taka, która była zahartowana i która poczerniała po kilkakrotnym użyciu. Zmiana koloru stali jest normalną reakcją stali na kontakt z wysoką temperaturą.
Przed pierwszym użyciem: Zagotuj w patelni filiżankę wody z obierkami od ziemniaków. Gotuj przez 15 min. Wylej obierki i wypłucz patelnię. Zalej patelnię cienka warstwą oleju i smaż go przez parę minut. Ściągnij patelnię z ognia i wytrzyj ją papierowym ręcznikiem.
Czyszczenie po każdym użyciu:
- Myj patelnię w gorącej wodzie. Używaj tylko kropli płynu do mycia naczyń (jeśli to niezbędne). By pozbyć się jakiegokolwiek osadu używaj nieostrej ściereczki.
- Wypłucz i wytrzyj do sucha.
- Nasmaruj patelnię kilkoma kroplami oleju przed odłożeniem jej na półkę.
RADA: Przed smażeniem prawidłowo rozgrzej patelnię. Po skończeniu pracy z patelnią ze stali węglowej nie pozostawiaj na niej potrawy.
Uwaga:
Patelni ze stali węglowej nie należy myć w zmywarkach.