Patelnia wyśmienicie nadaje się do smażenia. Dzięki stalowej patelni smażone mięso natychmiast karmelizuje się na zewnątrz i pozostaje soczyste we wnętrzu. Patelnia przypasowana jest do wszelkich typów płyt grzewczych, w tym także indukcyjnych.
Patelnia po pewnym czasie staje się zupełnie czarna, co oznacza, iż wytworzyła się w niej powłoka węglowej patyny odpowiedzialna za nieprzywieranie do patelni smażonych produktów. Jeżeli na patelni pojawi się rdzawy nalot, należy zetrzeć go szczotką.
Hartowanie: najkorzystniejsza stalowa patelnia to taka, która była zahartowana i która poczerniała po kilkakrotnym użyciu. Zmiana koloru stali jest normalną reakcją stali na kontakt z wysoką temperaturą.
Przed pierwszym użyciem: Zalej patelnię cienką powłoką oleju. Smaż olej aż do pojawienia się dymu. Następnie ściągnij patelnię z ognia i wytrzyj ją papierowym ręcznikiem.
Czyszczenie po każdym użyciu:
Myj patelnię w gorącej wodzie. Nie namaczaj zbyt długo, nie używaj zbyt ostrej ściereczki.
Wypłucz i wytrzyj do sucha.
Nasmaruj patelnię kilkoma kroplami oleju przed odłożeniem jej na półkę.
Nie myj patelni w zmywarce.
Uwaga:
Patelni nie można myć w zmywarkach. Patelnię po umyciu należy natłuścić.