Patelnia do naleśników CARBONE PLUS produkcji de BUYER o średnicy 26 cm stworzona z wysokiej jakości stali węglowej o grubości od 2,5 do 3 mm. Średnica dna wynosi 22,5 cm. Towar doskonale nadaje się do smażenia i dopasowany jest do wszystkich typów płyt grzejnych, w tym także indukcyjnych. Patelnia perfekcyjnie przewodzi ciepło. Stal jest najkorzystniejszym metalem do smażenia chrupiących, smacznych naleśników. Krótkie ścianki przystępne podrzucenie i odwrócenie naleśnika.
Stalowa patelnia po pewnym czasie staje się zupełnie czarna, co oznacza, iż wytworzyła się w niej powłoka węglowej patyny odpowiedzialna za nieprzywieranie do patelni smażonych produktów.
Hartowanie: najkorzystniejsza stalowa patelnia to taka, która była zahartowana i która poczerniała po kilkakrotnym użyciu. Zmiana koloru stali jest normalną reakcją stali na kontakt z wysoką temperaturą.
Przed pierwszym wykorzystaniem: Zagotuj w patelni filiżankę wody z obierkami od ziemniaków. Gotuj poprzez 15 min. Wylej obierki i wypłucz patelnię. Zalej patelnię cienka powłoką oleju i smaż go przez parę minut. Ściągnij patelnię z ognia i wytrzyj ją papierowym ręcznikiem.
Czyszczenie po każdym użyciu:
- Myj patelnię w gorącej wodzie. Używaj tylko kropli płynu do mycia naczyń (jeśli to konieczne). Aby pozbyć się jakiegokolwiek osadu używaj nieostrej ściereczki.
- Wypłucz i wytrzyj do sucha.
- Nasmaruj patelnię kilkoma kroplami oleju przed odłożeniem jej na półkę.
RADA: Przed smażeniem prawidłowo rozgrzej patelnię. Po skończeniu pracy z patelnią ze stali węglowej nie pozostawiaj na niej potrawy.
Uwaga:
Patelni ze stali węglowej nie należy myć w zmywarkach.