• Producent: de Buyer
  • Kategoria: Patelnie gastronomiczne

Ekonomiczna patelnia LA LYONNAISE wytwarzana ze stali niebieskiej o grubości 1 mm. Stal niebieska zapewnia wyjątkowo prędkie nagrzewanie się patelni. Wysokie, zaokrąglone ścianki. Zgrzewany płaski uchwyt.


Patelnia rewelacyjnie nadaje się do smażenia. Dzięki stalowej patelni smażone mięso natychmiast karmelizuje się na zewnątrz i pozostaje soczyste we wnętrzu. Patelnia przypasowana jest do wszystkich typów płyt grzejnych, z wyjątkiem indukcyjnych.

Patelnia po pewnym czasie staje się zupełnie czarna, co oznacza, że wytworzyła się w niej warstwa węglowej patyny odpowiedzialna za nieprzywieranie do patelni smażonych produktów. Jeżeli na patelni pojawi się rdzawy nalot, należy zetrzeć go szczotką.

Hartowanie: najlepsza stalowa patelnia to taka, która była zahartowana i która poczerniała po kilkakrotnym użyciu. Zmiana koloru stali jest normalną reakcją stali na kontakt z wysoką temperaturą.

Przed pierwszym wykorzystaniem: Zalej patelnię cienką warstwą oleju. Smaż olej aż do pojawienia się dymu. Następnie ściągnij patelnię z ognia i wytrzyj ją papierowym ręcznikiem.

Czyszczenie po każdym użyciu:

  1. Myj patelnię w gorącej wodzie. Nie namaczaj zbyt długo, nie używaj zbyt ostrej ściereczki.

  2. Wypłucz i wytrzyj do sucha.

  3. Nasmaruj patelnię kilkoma kroplami oleju przed odłożeniem jej na półkę.

  4. Nie myj patelni w zmywarce.

Uwaga:

Patelni ze stali niebieskiej nie należy myć w zmywarkach!

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Patelnie gastronomiczne