Ekonomiczna patelnia LA LYONNAISE wykonana ze stali niebieskiej o grubości 1,2 mm. Stal niebieska gwarantuje niezwykle prędkie nagrzewanie się patelni. Wysokie, zaokrąglone ścianki. Zgrzewany płaski uchwyt.
Patelnia świetnie nadaje się do smażenia. Dzięki stalowej patelni smażone mięso natychmiast karmelizuje się na zewnątrz i pozostaje soczyste wewnątrz. Patelnia przystosowana jest do wszelkich typów płyt grzewczych, z wyjątkiem indukcyjnych.
Patelnia po pewnym czasie staje się zupełnie czarna, co oznacza, iż wytworzyła się w niej powłoka węglowej patyny odpowiedzialna za nieprzywieranie do patelni smażonych produktów. Jeżeli na patelni pojawi się rdzawy nalot, należy zetrzeć go szczotką.
Hartowanie: najkorzystniejsza stalowa patelnia to taka, która była zahartowana i która poczerniała po kilkakrotnym użyciu. Zmiana koloru stali jest normalną reakcją stali na kontakt z wysoką temperaturą.
Przed pierwszym użyciem: Zalej patelnię cienką powłoką oleju. Smaż olej aż do pojawienia się dymu. Następnie ściągnij patelnię z ognia i wytrzyj ją papierowym ręcznikiem.
Czyszczenie po każdym użyciu:
Myj patelnię w gorącej wodzie. Nie namaczaj zbyt długo, nie używaj zbyt ostrej ściereczki.
Wypłucz i wytrzyj do sucha.
Nasmaruj patelnię kilkoma kroplami oleju przed odłożeniem jej na półkę.
Nie myj patelni w zmywarce.
Uwaga:
Patelni ze stali niebieskiej nie należy myć w zmywarkach.