• Producent: de Buyer
  • Kategoria: Patelnie gastronomiczne

Patelnia kolista CARBONE PLUS firmy de BUYER wytwarzana z wysokiej jakości stali węglowej o grubości 3 mm. Adekwatnie zaprojektowany rant nieskomplikowane zsunięcie potrawy. Plaska nitowana stalowa rączka.

Patelnia nieprzeciętnie pasuje do smażenia. Dzięki stalowej patelni smażone mięso natychmiast karmelizuje się na zewnątrz i pozostaje soczyste w środku. Patelnia dostosowana jest do wszelkich typów płyt grzewczych, w tym także indukcyjnych.

Patelnia po pewnym czasie staje się zupełnie czarna, co oznacza, iż wytworzyła się w niej powłoka węglowej patyny odpowiedzialna za nieprzywieranie do patelni smażonych produktów. Jeżeli na patelni pojawi się rdzawy nalot, należy zetrzeć go szczotką.

Hartowanie: najkorzystniejsza stalowa patelnia to taka, która była zahartowana i która poczerniała po kilkakrotnym użyciu. Zmiana koloru stali jest normalną reakcją stali na kontakt z wysoką temperaturą.

Przed pierwszym wykorzystaniem: Zalej patelnię cienką warstwą oleju. Smaż olej aż do pojawienia się dymu. Następnie ściągnij patelnię z ognia i wytrzyj ją papierowym ręcznikiem.

Czyszczenie po każdym użyciu:

  1. Myj patelnię w gorącej wodzie. Nie namaczaj zbyt długo, nie używaj zbyt ostrej ściereczki.

  2. Wypłucz i wytrzyj do sucha.

  3. Nasmaruj patelnię kilkoma kroplami oleju przed odłożeniem jej na półkę.

  4. Nie myj patelni w zmywarce.

Uwaga:

Patelni ze stali węglowej nie należy myć w zmywarkach.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Patelnie gastronomiczne