Średniej wielkości nóż CHUTOH od Miyabi świetnie nadaje się do wycinania, oczyszczania i krojenia przeróżnego rodzaju mięs i ryb. Zezwala na to cienkie, stabilne ostrze o długości 16 cm, pozwalające na utrzymanie pełnej kontroli przez cały czas przygotowania potraw.
Dlategopozwala na ono nawet najmocniej dokładne cięcia. Cała gama zalet przekonały do niego szefów kuchni z całego świata. Rdzeń ostrza wykonany został ze specjalnej stali MicroCarbide MC63 i zakuty w 100 powłokach dwóch gatunkach stali o różnorodnych właściwościach fizycznych.
dodatkowo ostrze CRYODUR utwardzone zostało poprzez hartowanie z wymrażaniem lodem do temperatury -196°C. Dzięki temu uzyskano ponadprzeciętną twardość ok. 63 w skali Rockwella. Dla otrzymania ostrości skalpela użyto szlifu Honbazuke – wyprodukowanego na najlepszych, naturalnych kamieniach szlifierskich a następnie wypolerowano na skórzanych pasach.
Uchwyt noża uformowano najczęściej dla noży japońskich na zarys litery D. Dzięki czemu poprawnie leży on w dłoni, a zastosowanie drewna z brzozy Masur dodatkowo cieszy oczy. Miękkie słoje wyraźnie odznaczają się na tle warstwowego wzoru ostrza.
drobne akcenty ze stali , a także czerwone linie sprawiają, że ten nóż to doskonałe połączenie najwyższej jakości, niespotykanej ostrości i świetnego wyglądu. Właściwości SZCZEGÓLNE Rdzeń ostrza ze stali proszkowej MicroCarbide MC63 zakuty w 100 powłokach stali – dla niezrównanej czystości, trwałości, twardości ok.
63 HRC i doskonałych parametry tnących unikalny dla każdego ostrza wzór damastu Hartowane i wymrażane ostrze CRYODUR – wyjątkowo ostre, elastyczne i odporne na korozję Oryginalny japoński profil ostrza Klinga dwustronnie ostrzona szlifem Honbazuke zapewniająca wybitną ostrość Uchwyt z drzewa brzozy Masur w zarysie litery D dla adekwatnej równowagi, kontroli i pracy pozbawionej wysiłku rozmiary Długość ostrza: 16 cm Długość uchwytu: 13.8 cm Szerokość ostrza: 0.2 cm Szerokość uchwytu: 2.3 cm Wysokość: 4 cm Masa: 0.15 kg