Japoński nóż Shotoh z serii Miyabi 6000MCT to nieprzeciętne połączenie funkcjonalności oraz estetyki. Ma ostrze o długości 9 lub 13 cm i wyjątkowy wygląd rękojeści. Ostrze tworzone jest ze stali proszkowej MicroCarbide MC63 osadzonej w 2 powłokach stali o wyższej elastyczności.
Tak laminowany, skrajnie twardy rdzeń jest chroniony przed pęknięciem. Następnie klinga poddawana zostaje procesowi hartowania z wymrażaniem (CRYODUR®), co zagwarantuje twardość około 63 w skali Rockwella, stanowczo dobrą solidność, odporność na korozję i trafną rozciągliwość ostrza.
Stal ta jest ręcznie kuta, co nadaje ostrzu nadzwyczajny tradycyjny japoński wygląd. Nóż zyskuje szczególną ostrość dzięki technologii ostrzenia Honbazuke. Faktura na płazie ostrza to nie tylko unikalny dla każdego egzemplarza wygląd i nawiązanie do tradycji – ta cecha sprawia również mniejszą przywieralność krojonych produktów.
Rękojeść z ciemnobrązowego drewna Cocobolo o użytecznym zarysie gwarantuje jednostajny chwyt, unikatowy komfort pracy i cięcie bez uczucia zmęczenia. Estetyczne odczucia wzbogaca ładny sztyft mozaikowy.
Miyabi Shotoh 6000MCT to wyrafinowane rozwiązanie, które zmieni Twój czas w kuchni w wyjątkowe doświadczenie. Atrybuty SZCZEGÓLNE Supertwardy rdzeń ostrza produkowany ze stali proszkowej MicroCarbide MC63, laminowany w dwóch powłokach stali o wyższej sprężystości Ostrze wykuwane a następnie hartowane technologią CRYODUR® wyjątkowo prawidłową trwałość, niepodatność na korozję i optymalną rozciągliwość ostrza Autentyczny japoński profil ostrza o wyglądzie Tsuchime Symetryczne ostrze z ultraostrą krawędzią Honbazuke zagwarantuje niesamowitą ostrość stabilna rękojeść z drewna Cocobolo zapewnia znakomitą równowagę, unikatowy komfort i cięcie bez zmęczenia przy użyciu wszystkich technik wymiary Długość ostrza: 9 cm 13 cm Długość uchwytu: 11.5 cm 11 cm Szerokość ostrza: 0.2 cm 0.2 cm Szerokość uchwytu: 2 cm 2 cm Wysokość: 2.8 cm 3 cm Masa: 0.09 kg 0.09 kg