Nóż kuchenny Yanagi Sashimi G-14R (praworęczny) producenta GLOBAL. Długi, wyjątkowo cienki nóż z ostrzem o zarysie liścia wierzby, świetnie nadający się do plastrowania i filetowania ryb. Yanagiba albo Yanagi („wierzbowe ostrze”) to typ noża, który wywodzi się z zachodniej Japonii (region Kansai). Został zaprojektowany inaczej niż noże europejskie, ponieważ należy nim ciąć tylko w jednym kierunku – do siebie (technika „hiki kiri”). Konwencjonalny szlif jednostronny gwarantuje kontrolę przy starannych zadaniach i przyspiesza ostrzenie noża.
dane technologiczne:
- Rękojeść - stalowa wypełniona piaskiem
- Długość całkowita – 43 cm
- Długość ostrza – 30 cm
- Szerokość klingi – 3,3 cm
- Grubość klingi – 3 mm
- Sposób ostrzenia - szlif jednostronny praworęczny
- Waga – ok. 249 g
właściwości produktu:
- Ostrze: wysokowęglowa stal nierdzewna Cromova 18
- Ostrze poddawane jest obróbce grzejnej w temperaturze 1000ºC, następnie schładzane do -80ºC, po czym ponownie jest nagrzewane
- Lekkie i idealnie wyważone
- Cienka, twarda, wytrzymała klinga zachowuje nieprzeciętną ostrość przez długi czas
- Twardość 56-58 HRC
- Zawartość chromu i wanadu czyni nóż bardziej odpornym na korozję, przebarwienia i ścieranie
- Nóż należy myć ręcznie w ciepłej, lecz niegorącej wodzie, starannie osuszać.