Global kolekcja G
praktyczny nóż kuchenny, przeznaczony do krojenia i siekania zróżnicowanych rodzajów warzyw. Szerokość japońskiego noża Nakiri pozwala kroić obszerne produkty płynnym ruchem i błyskawicznie je przenosić do salaterki albo na patelnię. Cienka, prostokątna klinga jest stanowczo przydatna przy krojeniu twardych warzyw, jak marchewka czy rzodkiew japońska, w długie plastry.
Noże kuchenne Global słyną z łączenia fenomenalnej produktywności z szykownym designem. Są lekkie i nieprzeciętnie wyważone, a ich cienkie, twarde i wytrzymałe klingi zachowują nieprzeciętną ostrość przez długi czas. Dzięki jednolitej konstrukcji noże są higieniczne, lepiej leżą w rąk i łatwiej jest je wyczyścić czy naostrzyć. Indywidualnie wyważana rękojeść została tak skonstruowana, żeby redukować zmęczenie i nie wyślizgiwać się z dłoni. Noże Global, zaprojektowane w 1985 r. Poprzez Komina Yamadę, zdobyły dużo międzynarodowych nagród i cieszą się niesłabnącym zachwytm największych mistrzów kuchni – jednocześnie profesjonalistów, jak i kuchmistrzów domowych.
Cromova 18 to stal wytworna dla noży marki Global, zastrzeżona poprzez hutę Yoshikin. szczególnie wysoka zawartość chromu, klasyfikuje tą stal w kategorii nierdzewnych. Cykl hartowania przebiega przez podgrzanie klingi do 1000 poziomów Celsjusza a następnie ochłodzeniu do -80. W ten sposób uzyskuje się twardość na poziomie 56-58 HRC. To stal odpowiednia zarówno dla nowicjuszy jaki i profesjonalistów.
Skład stali:Węgiel: 0.75 – 1.05
Chrom: 17.30
Molibden: 1.12
Wolfram: 0.14
Wanad: 0.14
Nikiel: 0.18
Mangan: 0.40
Krzem: 0.48
Miedź: 0.0235
Fosfor: 0.026-0.040
Siarka: 0.004 – 0.035
Takie proporcje pierwiastków gwarantują łatwość w dbaniu o nóż, jednocześnie jeżeli chodzi o ochronę przed patyną czy rdzewieniem lecz i ostrzenie przebiega dość łatwo, i można wykorzystywać do tego ostrzałki kółkowe, bez konieczności inwestowania w kamienie konieczne przy stalach hartowanych do wyższych wartości.