Global seria G
Dwuczęściowy komplet noży Global to genialna okazja, by przekonać się o niesłychanej jakości japońskich noży. Kucharz dostaje niezbędne narzędzia do codziennej pracy, od krojenia i plastrowania mięsa i ryb, po obieranie i szatkowanie warzyw i owoców. Te dwa solidne noże są jak bezusterkowy przepis na sukces w kuchni – niezależnie od stopnia umiejętności kulinarnych użytkownika.
Noże kuchenne Global słyną z łączenia fenomenalnej efektywności z eleganckim designem. Są lekkie i idealnie wyważone, a ich cienkie, twarde i wytrzymałe klingi zachowują genialną ostrość przez długi czas. Dzięki jednolitej konstrukcji noże są higieniczne, lepiej leżą w rąk i łatwiej jest je wyczyścić czy naostrzyć. Indywidualnie wyważana rękojeść została tak skonstruowana, by redukować zmęczenie i nie wyślizgiwać się z rąk. Noże Global, zaprojektowane w 1985 r. Przez Komina Yamadę, zdobyły niemało międzynarodowych nagród i cieszą się niesłabnącym zachwytm największych mistrzów kuchni – zarówno profesjonalistów, jak i kuchmistrzów domowych.
Cromova 18 to stal wytworna dla noży marki Global, opatentowana przez hutę Yoshikin. wyjątkowo wysoka zawartość chromu, klasyfikuje tą stal w kategorii nierdzewnych. Cykl hartowania przebiega poprzez podgrzanie klingi do 1000 stopni Celsjusza a następnie ochłodzeniu do -80. W ten sposób uzyskuje się twardość na poziomie 56-58 HRC. To stal optymalna równocześnie dla nowicjuszy jaki i profesjonalistów.
Skład stali:Węgiel: 0.75 – 1.05
Chrom: 17.30
Molibden: 1.12
Wolfram: 0.14
Wanad: 0.14
Nikiel: 0.18
Mangan: 0.40
Krzem: 0.48
Miedź: 0.0235
Fosfor: 0.026-0.040
Siarka: 0.004 – 0.035
Takie proporcje pierwiastków zapewniają łatwość w dbaniu o nóż, równocześnie jeżeli chodzi o ochronę przed patyną czy rdzewieniem ale i ostrzenie przebiega dość łatwo, i można wykorzystywać do tego ostrzałki kółkowe, bez konieczności inwestowania w kamienie niezbędne przy stalach hartowanych do wyższych wartości.